Relax zonder Loos Alarm Angst

| 12 Nov 2012 | 2 Comments

23 augustus.

Maaike stapt over de drempel, verbaasd. Alles is precies hetzelfde, precies hetzelfde als toen ze wegging. Ze realiseert zich, dat ze de hele vakantie diep in haar hart gedacht heeft dat ‘t eigenlijk te mooi was om waar te zijn. Gewoon hier een hele vakantie genieten? Zomaar een beetje niet werken? Alleen maar een beetje rondneuzen? Daar moest toch zeker rampspoed op volgen….

Dan, terwijl alles, keer op keer weer, helemaal goed gaat, word Maaike eigenlijk een beetje boos op zichzelf. Waarom rampspoed verwachten, terwijl het toch au fond de normaalste zaak van de wereld is, dat dingen goed gaan? (nu ja, de dagelijkse dingen, natuurlijk niet op wereld niveau, waar toch dan weer hier, dan weer daar, echt nare dingen gebeuren)

 

Angst, bedrukking, hoe kom je daar aan? En hoe kom je er af? Soms lijkt angst ingegeven door een aftreksel van religie als straffen van een boze god. Dan weer door angst voor straf van ouders – ook al zijn zij allang dood.

Zulke angsten zijn voorbeelden van ‘loos alarm angst’. Vooruitgang, ontwikkeling, evolutie werkt niet goed samen met loos alarm angst. In de evolutie verlaten we allen het nest. We moeten dan zelf, op een eigen, vernieuwende manier, uitdagingen oplossen van een wereld die steeds verandert.

Voel jij je wel eens tegengehouden door iets vaags of een ‘loos alarm’? Ben je geneigd om dat voor jezelf af te doen als… “dat doe ik nu eenmaal niet” , ” ik ben nu eenmaal zo”? Alarm dat geen nut meer heeft, maar merkbaar is aan je ‘beloften’ – om dingen nooit wer te wagen, om iets maar ‘niet meer te doen’ .

Verlang je ernaar je grenzen te verleggen en meer in harmonie met jezelf te leven? ‘t Zou makkelijker zijn als je weet waar een loos alarm vandaan komt.

Je weet : “We have nothing to fear but fear itself” (President F. Roosevelt).

Als je je herinnert hoe je golven van angst kunt voelen, of je keel kan dicht knijpen zodat de woorden niet ‘uit je strot’ komen, weet je hoeveel energie er in die angst zit. En hoe je lijf er bij betrokken is. In je lijf zit dan ook de sleutel naar meer vrijheid.

Elk (loos) alarm heeft een ‘trigger’  – een  gedachte, beeld, gevoel, die dat alarm in werking zet. Margaret Lynch en Rhys Thomas hebben deze triggers in kaart gebracht aan de hand van de energiecentra, de chakra’s. Hieronder de triggers die bij die energetisch centra horen. Stel deze vragen, kijk en voel hoe je reageert.

Je kunt ervaren dat je je antwoorden sneller krijgt als contact met het betreffende chakra gebied maakt en dat je de sleutel naar grotere vrijheid gemakkelijk vind.

Veiligheid: wat is “not done” in jouw volk, wat is wat is ‘gepast” wat zijn de opvattingen over veiligheid en materiële zaken? ( 1e, bij je stuit)

Behoeften: wat gebeurt er als je zegt en bevecht wat je nodig hebt (2e, bij je navel)

Eigen wil: wat gebeurt er als je je wil volgt, totaal je indiviuele  pad kiest (3e, bij je maag)

Schitteren en Fouten Maken: wat gebeurt er als je ‘schittert’? Als je zegt: hier ben ik vet goed in? Niet perfect, maar wel heel erg goed. Perfectie: wie zit je op je kop als je fouten maakt? (4e, bij je hart)

Waarheid: wat gebeurt er als je eerlijk, oprecht je mening en gevoelens uit? (5e, bij je keel)

Bron van alles: hoe voel je je over het metafysische:  is er een basale voorzienigheid,  is er overal straf en verdoemenis, of iets er tussenin? (6e, bij je voorhoofd)

 

Ken je je triggers, dan is de helft gewonnen. Je bent er maar een stap van verwijderd om angst om te zetten in positieve energie. Om echt je zelf te kunnen zijn. Ze werken makkelijk, prettig, en snel.

2 Reacties

 1. Rob de Krieger says:

  Goeiemorgen, Jolanda!

  Een belangrijke ervaring van mij met het oplossen van Loos Alarm wil ik graag met jou en je lezers delen. Ik heb van mezelf een laag intern tempo, maar als er iets gebeurt waardoor ik in paniek raak, dan schiet mijn interne tempo omhoog naar een niveau waarop mijn lijf het niet meer kan bijhouden, met als gevolg dat ik -zelfs LETTERLIJK!- kon struikelen over mijn eigen benen in mijn haast om weg te komen toen ik hoorde dat er een ambulance aan kwam terwijl ik in Amsterdam aan het oversteken was. Ik ging op mijn plaat, broek stuk, forse schaafwond op mijn been, ambulance nog steeds ver weg. En ik vroeg me af: Wat ìs dit voor waanzin, hoe wèrkt dit, wat gebeurt er precies? Het blijkt dat ik een ‘blikvernauwing’ krijg, en die kan ik de baas worden door meteen mijn hoofd een centimeter achteruit te doen en ‘perifeer’ te gaan kijken, letterlijk mijn horizon verbreden; dus van blikvernauwing naar blikverruiming. En net zo ogenblikkelijk als mijn tempo om hoog schiet, zakt het dan weer. Ik kan weer helder waarnemen, helder denken en neem de juiste beslissingen. Werkt voor veel van mijn cliënten ook …

  Warme groet, Rob.

  • JHerngreen says:

   Hoi Rob, dank je voor je goede aanvulling aan loos alarm angsten…
   Lijfsbehoud is je eerste doel… en reageer je sneller dan de wind. Je blik naar een perifere visie brengen helpt in alle gevallen van gespannen reacties. En soms reageer je nu eenmaal nog voor je het weet. Dan heb je op een ander moment de kans om los te laten, te kijken waar het vandaan komt en voor goed uit je systeem te helpen. Ik weet ook, dat jij dat met NLP en hypnose goed kunt verhelpen.Naast NLP en hypnose werk ik ook graag met de Emotional Freedom technique (EFT), een vlotte en ontspannen manier om dingen op te ruimen!

Leave a Reply