Slaap, brein, breinschade

| 11 May 2017 | 0 Comments

Slaap is cruciaal voor herstel van je brein. Als je structureel te weinig slaapt heb je grote kans op breinschade.

Onderzoeker Jeff Iliff legt dit in 2014 uit in zijn TED talk: “One more reason to get a good night sleep”TED_Jeff_Iliff_

https://www.ted.com/talks/jeff_iliff_one_more_reason_to_get_a_good_night_s_sleep?language=nl

Iliff vertelt wat ze onderzochten: ”hoe voert het  brein het afval van de cellen af?”

Want: omdat er in de hersenpan geen ruimte is voor een extra stel vaten is dit een belangrijke vraag. Er zijn dus geen lymfevaten, zoals verder in je hele lichaam. En lymfevaten vormen je afval-vernietigings-systeem. In je hoofd is eenvoudig geen ruimte voor een extra stel vaten.

In je hele lichaam vormen cellen ook afval: stofjes die ‘uitgewerkt’ zijn. Ze worden uit cel geduwd. In je hersenen is het afval onder andere ‘Amyloid Beta’,het eiwit dat bij Alzheimerspatienten ruimte inneemt tussen breincellen.

Jeff Iliff vertelt hier hoe je dan wèl van dit afval afkomt. Ze hebben dit jammer genoeg weer in muisjes kunnen laten zien.

De vloeistof die al je hersenweefsel omgeeft –  de cerebro-spinale vloeistof – spoelt het hersenweefsel als het ware uit. En alleen als je slaapt is er echt genoeg ‘ruimte’ om te spoelen.

Dat is echt goed voor te stellen, hè. Dat je drukke brein een beetje voller is dan een slapend brein. En dat dan in alle rust alles kan worden ‘gewassen’.

Weer een reden om op tijd naar bed te gaan, en om zò te leven dat je goed kunt slapen.

In mijn boek dat binnen kort uitkomt, vertel ik hoe je dat doet – zonder een saai leven te hoeven leiden!

Zie ook:

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-sleep-clears-brain

Filed Under: yogaoefeningen

Leave a Reply