Dubbel gemeen spulletje; geeft ook rusteloze benen, migraine en meer

| 05 May 2017 | 2 Comments

In een gesprek met een bevriende diëtiste ging het laatst over onrustige benen, restless legs

winter glans

zo voelen rusteloze benen; alsof er belletjes lopen.

Als je je interesseert voor slapeloosheid en beter slapen (zoals ik), vind je rusteloze benen ook interessant.

Wie wel eens rusteloze benen heeft gehad, zal dat begrijpen, want het kan je aardig uit je slaap houden.

Mijn vriendin vertelde dat ze de ervaring had dat mensen die een bepaald spulletje uit hun eten wisten te weren, veel minder last hadden van rusteloze benen.

Dat spulletje heet:

 • MSG,
 • oftewel monosodium glutamaat,
 • oftewel Vetsin
 • oftewel e-nummer 621.

Omdat MSG een smaakversterker is, zit het in heel veel producten die je in de schappen van de supermarkt vindt. Bij de Chinees kun je ook in vrijwel ieder gerecht aantreffen.

Hierin zit ook het dubbel gemene. 1: door de smaakversterking eet je sneller te veel , als er MSG in zit. En 2: om MSG binnen te krijgen, is niet zo fijn voor je lichaam.

Want: MSG kan een rol bij  migraine spelen. Na het eten van MSG kun je ook gezwollen lippen, tintelingen of last van je spieren krijgen.

Op internet kun je veel over MSG vinden. Jesse van der Velde heeft het behoorlijk uitgebreid beschreven. Voor mij een ietwat erg technisch verhaal. Maar als je last hebt van onbegrepen klachten, kun je daar eens naar kijken: waar MSG in zit en wat voor klachten het kan geven.

Vat dit maar op als een pleidooi voor het zo veel mogelijk zelf maken van je soep, saus, snack en zoutje.

Wat weer 100% past bij een leefstijl die je energie geeft, en niet die je altijd maar meer energie kost. 

Een leefstijl met voedsel dat je energie geeft. Waar je, als iets je wel energie kostte, soepel en snel weer in balans kunt raken.

Wil je de basis leggen voor een leven in balans, kijk dan op www.5minutesaday.nl  en doe de leuke 10 daagse serie waarmee je je leven voorgoed een super positieve draai geeft.

Filed Under: yogaoefeningen

2 Reacties

 1. Hallo, Jolande.

  Elles en ik noemen dat altijd ‘stuiterkruiden’, en hebben moeite met in slaap komen of in slaap blijven als we daar wat -teveel- van binnen gekregen hebben. Inderdaad: Bij de Chinees, maar ook dingen als borrelnootjes en andere ‘zoutjes’ en al die kant-en-klaar-sausjes in flesjes, potjes en zakjes die je kunt kopen om het eten-klaarmaken ‘lekker makkelijk’ te maken. Zelf gebruiken we dat nooit bij het koken, maar als je buiten de deur eet, weet je niet altijd wat je binnen krijgt. Ik ben alert op een nasmaak die me de geur van sigaren-as in de neus brengt. Misschien kan iemand hier iets mee om het te leren herkennen.

  • JHerngreen says:

   Ha Rob,
   nasmaak als sigaren as… interessant
   Stuiterkruiden vind ik super gevonden want dat is precies goed gezegd .
   Bedankt voor je tip!

Leave a Reply