6 Stijlen om te mediteren. Welke past jou?

| 24 Feb 2012 | 0 Comments

Je hebt er misschien wel eens over gedacht om ook te gaan mediteren – momenteel kun je er over lezen van de ‘Linda’ tot en met de Happiness, de Volkskrant tot en met de Intermediair, want: ‘t “schijnt goed te zijn”.  Nu, dat klopt.
Misschien is ‘t leuk om te weten, dat er heel wat meditatiestijlen zijn. Dus dat je kunt kiezen, uitproberen en nog eens proberen zoveel je wilt.

Vanaf het eerste moment dat je (probeert) te mediteren levert het je wat op – alleen: waar merk je dat eigenlijk aan? Dat gaat je verrassen, want – bewustzijns –  veranderingen variëren van mens tot mens. ‘t Kan zijn dat je lekkerder slaapt, anders droomt, dat je je stem helderder hoort klinken of dat je je bewust wordt van gedachtenpatronen die je al jaren koestert. ‘t Kan zijn andere dingen opmerkt op straat. Annelieke vertelde: Ik merk zomaar  ‘andere’, scheve loopjes en handicaps op.

Meestal voel je je fijner – rustiger, helderder, meer verbonden – na een meditatie. Wetenschappelijk is aangetoond dat stressreacties zoals stresshormonen aanzienlijk verminderen en mensen een kalmere hartslag en betere bloeddruk krijgen.

Maar aan de andere kant is hoor je soms ook wel klachten over mediteren en yogaoefeningen, voornamelijk over deze twee dingen:

  • Mijn gedachten worden zo onrustig terwijl ik dat doe
    Ik wordt er soms zo verdrietig, van, die oefeningen

Brecht, in de yogales, keek me na de meditatie verwijtend aan, en zei: “De hele tijd hebben de tranen over mijn wangen gerold!”. (’t Klonk bijna, alsof ik de oorzaak van haar verdriet was.) Is het echt erg, om het te merken als je verdriet hebt? Om het te weten – in plaats van het weg te duwen, te verbergen?

Meditaties kun je doen met een concreet doel.

Je kunt iets willen bereiken – wijsheid, rust, een vrede -.
Je kunt iets willen vermijden: onrust, onvrede, stress.
Je kunt iets speciaal willen veranderen via zelf kennis en zelfinzicht,
Of je kunt juist zeggen dat je het leven wilt leren accepteren “zoals het  ‘is’”.

In meditatieland is echt voor elk wat wils. Oude Stijl en Nieuwe Stijl. Oude en nieuwe namen: Vinyasa-, Zen-, Mindfulness….
In gewoon Nederlandse woorden, een greep uit de verschillende meditatiestijlen:

Visualisaties – al of niet met gebruik van je fantasie
Klank – al of niet met gebruik van je stem
Stilte – in je zelf en om je heen
Adem – volgen of bewust leiden
Focussen op 1 ding – bijvoorbeeld een kaarsenvlam, een bloem.
Combinaties van bovenstaande manieren.

In komende artikelen zullen tips, onderzoek en voorbeelden van ontspanningsoefeningen, yoga en mediteren de revue passeren.

Leave a Reply