Meditatie mediteren, # 3 misverstanden en # 6 tips

| 04 Mar 2013 | 0 Comments

Herken je dat? dat je denkt: mediteren, onthaasten of stil zitten … dat ‘zou’ ik ook (vaker) ‘moeten’ doen?

Meditatie. Aangetoond is dat er bijzondere positieve veranderingen door plaats vinden, in de hersenen en in het autonome regelsysteem van mensen – bloeddruk, hormonen.

Kijk maar eens naar de uitzending van Labyrint van de VPRO over Mindfulness, of tiep meditatie in bij je zoekfunctie – je vindt genoeg.

 

Mediteren geeft ruimte als deze eindeloze vlakte...

Mediteren geeft ruimte als deze eindeloze vlakte…

Minder bekend is hoe mensen gemotiveerd blijven om te mediteren. Misschien komt dat door  een van de volgende misverstanden.

Misverstand 1: Als je mediteert zul  je je snel merkbaar rustiger voelen..
Wat je je nu voorstelt dat een rustig gevoel is, is niet precies hetzelfde als de rustige geest die je ervaart na meditatie. Je iets voorstellen is per definitie iets anders dan de werkelijkheid die je ervaart door iets te doen. Het zou dus kunnen dat je je eigen rustige geest niet meteen herkent als zodanig.
Sommige mensen merken eerst meer op hoe onrustig hun geest juist is; met meditatie krijg je de werking van je geest door. En dat is soms wennen. Gaan zien het je geest rommelt, onderhandelt, fladdert, hoe hij probeert om zaken in het gareel te krijgen. Hoe je
verschijnselen probeert te duiden, te verklaren en te bewaken.
Als je dan niet meteen die heilige rust ervaart, zul je misschien wel heel snel andere dingen opmerken, die specifiek duiden op een rustige geest.

Misschien hoor je een vogel, die je nooit eerder hoorde. Misschien merk je andere dingen in je lijf. Misschien zie je andere dingen aan de mensen om je heen. Misschien kun je sommige taken beter uitvoeren.

Zoals een kennis eens zei: als ik gemediteerd heb dan mik ik met de minste moeite alles in 1 keer van grote afstand in de prullenbak. Hij merkte dus allereerst zijn gefocuste motoriek.

Misverstand 2: Het lukt niet om te mediteren, al zit ik nog zo stil en doe ik nog zo mijn best; het ‘lukt’ maar zo kort -het volgen van de adem, of een ‘lege geest ‘ ervaren,-,  en dus levert het niets op.
Die gedachte, dat je iets gaat bereiken, dat er iets ‘lukt’ en dat je van te voren al weet wat het je zal opleveren, je kunt je afvragen wat je verstaat onder ‘lukken’?

Hoe weet je of je meditatie lukt, wat is een lukkende meditatie? Altijd komt er een verschuiving in je hersenen, je denken, je voelen, je kijken.
Of je dat opmerkt, is een tweede. Laat je verassen en je kunt misschien opmerkzaam blijven in kleine dingen.

Als je merkt, dat je heel druk bent in je gedachten, geloof dan maar dat je denkmachine het heerlijk vind om gewoon op stationair langzaam aan leeg te draaien. Meditatie doet zijn werk als jij er de tijd voor neemt.

Misverstand 3: Voor meditatie moet je stilzitten.
In de loop van de tijd hebben geestelijke leiders verschillende meditatievormen geïntroduceerd. Van je geest leeg maken, tot de adem volgen, en van kaarsenvlam kijken, tot lijnen trekken in een zen tuin. Als beginner, of als zoeker met aarzelingen, kun je misschien wat verschillende meditatie vormen uit proberen.

Zo nu en dan kunnen deze, en andere misverstanden opnieuw opduiken.

Bijvoorbeeld dat je dan even denkt: ik zou me toch rustiger moeten voelen, of: het lukt me niet vandaag. Om gemotiveerd te blijven voor meditatie, kun je voorhouden dat meditatie ruimte schept op je harde schijf en in je gevoelswereld, Omdat het bij anderen (zelfs wetenschappelijk) bewezen is, en waarom zou het bij jou anders zijn?    En als het anders is,  HOE is het dan anders?

Daarom nog 6 tips waarvan ik weet dat ze voor velen goed werkten bij het mediteren:

  • Begin klein: 5 minuten
  • Just do it
  • Voer je tijd op over een periode, bij voorbeeld van 30 dagen zie ook HIER:   ……VVVV
  • Ga een poosje naar een meditatie les; de ervaring om je heen zal je altijd met je mee kunnen nemen en het rustige gevoel kunnen versterken. Zo kan je waarschijnlijk sterker onthouden hoe je rustig bent.
  • Probeer ook eens een andere vorm na een paar maanden, bv lopende meditatie
  • Help jezelf, eventueel met rustgevende muziek

Succes

Filed Under: meditatie

Leave a Reply