Meditatie tip – voel je eindeloos vrij

| 04 Jan 2013 | 0 Comments

Mijn geheim, maar daar kun jij iets aan hebben, door deze meditatie tip!

Herken je ‘t volgende: je doet al jaren een specialistisch iets maar je vind jezelf eigenlijk niet helemaal gespecialiseerd genoeg. Als een schoenmaker die nog nooit een stilettohak heeft vervangen. Of als een schilder die nog nooit met een verfbrander heeft gewerkt.

Mijn geheim is van die orde en het is dus niet m’n allergrootste geheim (dat hou ik gewoon maar achter, nu) maar toch. Ik beken dit: ik had de Bhagvad Gita – een soort helden gedicht – nog nooit gelezen. EN: ik wees 1 belangrijk aspect van de yoga filosofie volkomen af – ik wou er niet aan, maar dat, zonder me er in verdiept te hebben. In alle 30 jaren dat ik yoga doe en aan anderen leer, las ik niet meer dan vijf zinnen uit dit “must know” yoga gedicht. Ik vermeed de Bhagvad Gita als een middelbare scholier Franse woordjes.

Deze winter pauze heb ik twee vliegen in 1 klap geslagen: door het lezen van – een deel van – de Bhagvad Gita – nu met uitleg ernaast – heb ik inzicht gekregen in dat ene deel van de yoga filosofie.

Ik stel je voor om dit stukje yoga filosfie tot je door te laten dringen en er wat vrijheid voor terug te krijgen.

In yogafilosfie is een kern begrip “maya” wat illusie betekent – alles is illusie. Denk je dit eens in: alles waar je in je hart oprecht mee verbonden bent, waar je in overgave van voet dat dat je waarheid is, een illusie ?? Ik vond het maar niets, eigenlijk!

In de BG wordt dit aangepakt. In de BG legt Krishna het begrip Maya (en nog veel meer) uit aan een mensen zoon Arjuna, die de strijd tussen goed en kwaad ervaart. Hij legt uit hoe Maya een ander woord is voor ‘projectie’ – dat wat wij waarnemen is ‘slechts’ onze projectie, beperkt door onze zintuigen en gedachten.

Wat we waarnemen, dat kunnen we alleen met onze beperkte waarneming zien, horen en voelen – hiertoe is ‘de’ realiteit beperkt. Onze ogen zien steeds goed – kwaad, leven – dood  of vies – lekker. Dit zorgt voor strijd en ongemak, want als het vies is, willen we liever lekker, als het naar is, verlangen we naar fijn en als onze  geliefden weg zijn, willen we ze liever dichtbij. In voortdurend oordelen blijven we onvrij. Deze onvrijheid, het ge-oordeel en het verlangen kost energie, ‘t voelt niet altijd fijn.

Je kunt  er makkelijker mee omgaan, als je ook het ‘onvergankelijke’ kent. Als je ook tijd neemt om jezelf als oneindigheid, ON-eindig, dus, te ervaren. ‘n Gelukje: dit is voor iedereen te doen. Je hebt de oplossing voor lastige onvrijheid, voor ’t verlangen naar meer, beter en anders, altijd bij je. Gebruik de techniek eens die ik je hier tip.

Meditatie techniek om je oneindigheid te ervaren.

  • Neem een rustig moment. Reis in je fantasie door onze dampkring, naar de randen van het universum. Gebruik eventueel beelden vanuit satellieten zoals je ze ziet in tijdschriften of televisie.
  • Voel je alsof je zelf door de ruimte vliegt en zweeft. Doe gewoon alsof je alle ruimte hebt en je overal kunt gaan.
  • Los op. Merk hoe dat binnen in je voelt.
  • Die rust is je onvergankelijkheid. Daar zit je innerlijke vrijheid. Je ben in dat moment 1 en al innerlijke rust en ruimte. Je slaat dit op en als je weer heftig oordeelt kun je makkelijker terugdenken aan je oneindigheid.

Veel ruimte gewenst!

En deel je ervaring hieronder

Leave a Reply