Ontspannen of geleefd worden

| 02 Oct 2012 | 0 Comments
een volle agenda

ontspannen met een volle agenda?

Af en toe zie je het misschien extra scherp: je lijkt soms om te komen in alleen maar verplichtingen. Oma moet bezocht worden, je hebt nog wat notities af te maken voor je werk, en je hoort thuis vaak, dat het plafond nog een tweede laag verf nodig heeft.
Niet de makkelijkste situatie om je goed bij te voelen. Sterker nog: het idee van een ‘berg verplichtingen’ kan je slaap aantasten, of je nogal chagrijnig en zenuwachtig maken.

Met zo’n overmacht aan verplichtingen in balans blijven?
Dat kan zo: hier volgen de belangrijkste 4 stappen.
1:   Je kunt starten met in alle eerlijkheid af te wegen wat er voor jou inzit als je aan de verplichting tegemoet komt, de zogenaamde ‘what’s in it for me?’ -factor. Basisidee hierbij is, dat wij mensen alles met een zekere mate van eigenbelang doen. Je volgt hier een verlangen. Als je de notities voor je werk afmaakt kunnen je collega’s en baas zien dat je een harde werker bent en kan je met het werk “ door”. Als je oma bezoekt, is je gemoed gesust anders zit zij zo alleen en dat doet pijn. Als je het plafond doet levert dat vrede op en waardering en een mooie kamer. Dus kun je deze regel van eigenbelang net zo goed eerlijk gebruiken in jouw “balans van belangen-en-verlangens”.
2:    Nu vraag je jezelf wat voor jou het zwaarste weegt, wat je het belangrijkste vindt. Welke verlangens volg je het liefst? Als je overtuigd bent dat het anders moet, kun je met alle redelijkheid je plannen veranderen.
3:    Hierna evalueer je tijd en maak je keuzes: aan welke van je belangen wil je op dit moment tegemoet komen? Wat kun je uitstellen of veranderen?
4:    Tenslotte communiceer je besluiten zo snel en helder mogelijk. Hier is duidelijkheid je reddende tactiek.

Misschien is terugkomen op een afspraak in jouw ogen ‘not done’? Verrassende dingen kunnen gebeuren als je het toch doet of moet doen. Soms geeft het lucht aan twee volle agenda’s… Soms wordt je overgehaald om toch je afspraak na te komen. In elk geval is het een reële mogelijkheid als je het duidelijk uitlegt! Omdat 99% van je collega- medemensen vatbaar zijn voor een goede uitleg en voor een goed alternatief.

Kortom: als je eerlijk bij jezelf kunt zijn over wat voor jou inzit als je aan je verplichting voldoet, is het makkelijker keuzes te maken. En onderbouwde keuzes zijn nu eenmaal makkelijker te communiceren.
Je houdt je agenda en jezelf meer in balans en je bewaakt je innerlijke rust.

Succes en groet uit helder Heiloo!

Filed Under: leven veranderen

Leave a Reply