Familieopstellingen. Hardnekkige vraagstukken los je zo op

| 27 May 2013 | 1 Comments

Familieopstellingen kunnen verhelderende inzichten geven bij vragen zoals:

  • ongewenste dingen die steeds weer gebeuren, met het gevoel daar zelf weinig aan te kunnen doen – zoals gebrek aan succes in werk of relaties of vastlopen in werk of relaties
  • haperende relaties binnen gezin of familie
  • onverklaarbaar diep verdriet of angst,
  • vragen over ‘t huidige gezin; met partners, met kinderen, de opvoeding, onprettige gedragspatronen

Opstellingen helpen vooral bij levensvragen waar al vaker een oplossing voor is gezocht en waarbij weinig blijvend helpt. Sommige levens problemen komen voort uit de dynamiek van een familie als groter geheel (een systeem).

Als de vader zijn vader al heel vroeg en jong is verloren, voelt de zoon misschien zijn hele leven een gemis, een gevoel van onzekerheid in ’t leven. Als een geheim is ontstaan, hebben latere generaties soms nog last van een gevoel van ‘er niet bij kunnen horen’.

In opstellingen worden representanten van mensen uit het oorspronkelijke familiesysteem opgesteld door degene die de vraag heeft. Door deze opstelling voelen de representanten wat er in het systeem van de vragensteller speelt.

Dit voelen gebeurt in eerste plaats niet zozeer in emoties, dan wel in de lichamelijke sensaties. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties: een representant kan bijna niets meer van de wereld om zich heen horen, of kan geen oogcontact maken, wil onafgebroken naar de grond staren, ’t gevoel hebben heel sterk bij iemand te horen, voelt zich verstijfd, of zwaar, kan het gevoel hebben iemand te verafschuwen, te verlangen naar een blik, naar iemand toe te moeten gaan.

Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken wat nog niet voltooid was, of om bijeen te brengen wat gescheiden of verloren was. Als dit gebeurt is is dat voelbaar voor de mensen (en dieren) in de opstelling.

Hierna gaat het leven gewoon weer zijn loop en op een diepere laag is iemand in staat dit leven op een andere manier te leven, anders te reageren. Vaak voelt het als meer contact met zichzelf en is de oplossing voor het oorspronkelijke probleem gestart.

Waarom familieopstellingen kunnen werken heeft zijn oorsprong in het feit dat alles energie is, dat alles daarin verbonden is. En ook werkt het doordat mensen als representanten hiermee resoneren. Niets menselijks is ons vreemd; niets menselijks is niemand vreemd. Als een wetenschapper met dit vraagstuk aan de gang zou gaan, dan zouden er natuurlijk meer genuanceerdere modellen voorbij komen. Misschien zouden de zogenaamde ‘spiegelneuronen’ wel een rol blijken te spelen., of feromonen. Of een nog nieuwere subtielere ontdekking van wat er allemaal tussen ons mensen onderling en als deel van het ecosysteem speelt….

Voor praktische mensen van alledag – mensen die observeren hoe het met hun cliënten gaat, hoe het met vragenstellers gaat – blijkt vaak hoe opstellingen gewoon ‘werken’. Dat je leven makkelijker gaat en er meer contact ontstaat met je eigen hart, wat je in je hart wilt van je leven.

Wil je meer weten van de familieopstellingen die ik samen met Spirit of Epona organiseer? Vul hier het contactformulier in en stel je vraag

zebra love #2

 

Een reactie

  1. […] Meer lezen over familieopstellingen, wat het inhoudt? Kijk in deze post>>>> […]

Leave a Reply